Commanders plaatsen zich voor play-offs

Afgelopen zondag was sportpark Doggersbank het strijdtoneel voor de eerste Polder-derby in de geschiedenis van de eredivisie.

2 teams die nog strijden voor play-off plaatsen , de onderlinge provinciale rivaliteit en 2 ploegen die altijd tot het uiterste gaan waren de ingrediënten voor een waanzinnige middag american football in Lelystad.

Na de coin-toss waren het de senioren van de Lelystad Commanders die met de aanval mochten beginnen. Zoals wel vaker gezien wordt bij American football wedstrijden waren de eerste drives niet echt spectaculair en werd er vooral afgetast.

In hun derde aanvallende drive waren het de Lelystad Commanders die als eerste de score openden. Een 45 yard TD pass van quarterback Carlo van Deventer op wide receiver Frank van Deventer zorgde voor de eerste punten aan Lelystadse zijde. De aansluitende Point After Touchdown werd benut door kicker Frank van Deventer en zo stond er een voorsprong van 7-0 op het scorebord.

Na goed verdedigend werk van de Commanders defense was het wederom de beurt aan de Commanders om te proberen de voorsprong uit te breiden.

Aan het einde van een lange drive was dit dan ook precies wat er gebeurde toen Carlo van Deventer van 6 yards buiten de endzone met de bal in zijn hand over de goalline heen dook. Ook na deze touchdown werd de PAT benut, score 14-0 in het voordeel van de Lelystadse formatie.

Na dit aanvallende vuurwerk was er het vuurwerk van moeder natuur wat er voor zorgde dat de actie op het veld voorlopig stil lag. Na het wegtrekken van de onweersbui waren het de Commanders die hun voorsprong nog verder uitbreidde. Een 36 yard field goal van het been van Frank van Deventer zorgde voor een voorsprong van 17 punten in het voordeel van Lelystad.

Een voorsprong waar niet lang van genoten kon worden. Op de aansluitende kick-off werd de bal door de Flevo Phantoms met een lange kick-off return de endzone in gelopen. De benutte PAT zorgde voor een tussenstand van 17-7.

Hierna was het runningback Sidney Kunst die zijn uitstekende prestaties die middag bekroonde met een 10 yard touchdown run. Ook hier werd de PAT benut, stand 24-7.

Helaas was hier ook de uitgebreide voorsprong maar van korte duur. Op de aansluitende drive was het de aanval van de Flevo Phantoms die met een lange touchdown run zorgde voor een stand van 24-14.

Na deze score leken de aanvallende kanonnen toe te zijn aan de rust en werd er aanvallend alleen nog een field goal genoteerd aan Lelystadse zijde. Wel liet de verdediging van Lelystad op een tweetal momenten van zich horen. Zo waren er field goal blocks voor defensive tackle Jack Scheers en Linebacker Michel Timmerman.

Dankzij de field goal en het goede verdedigende werk werd er gerust met een stand van 27-14 in het voordeel van de Lelystad Commanders.

Op de eerste play na rust was er balverlies voor het team uit Almere. Na een miscommunicatie lag de bal voor het oprapen en was het Michel Timmerman die de bal terugbracht in de handen van de Lelystadse aanval. Een buitenkans die een paar plays later werd benut door wide receiver Geordy Leito. Na een catch wist hij zich al zigzaggend door de verdediging van Almere heen te werken en sprong hij op weg naar de endzone ook nog over een tegenstander heen. 18 yards later stonden dan ook de punten op het bord. 34-14 in het voordeel van Lelystad.

De voorsprong van 20 punten was voor de Flevo Phantoms het startsein om hun comeback in te zetten en in korte tijd wisten zij de voorsprong van de Commanders te verkleinen met 14 punten. Na 2 touchdowns van Almeerse zijde was de voorsprong van de Commanders geslonken naar 6 punten, 34-28.

Deze score was voor de Lelystadse formatie het signaal om nogmaals het gaspedaal volledig in te trappen. In 2 drives was de voorsprong weer uitgebouwd naar 20 punten. Zo was er eerst een 18 yard touchdown catch van wide receiver Melvin Maasdamme, waarna een interception van defensive back Frank van Deventer de bal weer in handen van de Lelystadse aanval bracht. In de opvolgende drive was het Frank van Deventer zelf die zorgde voor een voorsprong van 20 punten met een 6 yard touchdown catch.

Na deze score leek het verzet van de Flevo Phantoms bijna gebroken. Zij konden in het vierde kwart nog 1 maal tot scoren komen terwijl de Commanders vooral rennend de klok zo snel mogelijk naar 0 wilden krijgen.

De laatste touchdown van Almere zorgde voor een eindstand van 48-34 in het voordeel van de Commanders.

De winst in deze wedstrijd gecombineerd met het verlies van directe concurrent Lightning Leiden zorgden ervoor dat de Commanders 2 wedstrijden voor het einde van het reguliere seizoen al zeker zijn van een plek in de play-offs voor de Tulip bowl.

Over 2 weken vervolgd het team uit Lelystad zijn competitie weer met een uitwedstrijd in en tegen de Utrecht Dominators. Deze wedstrijd zal gespeeld worden op 2 juli en zal beginnen om 14:00 uur.

Deze wedstrijd is mede mogelijk gemaakt door onze sponsor van het seniorenteam, cafetaria de Kemphaan uit Lelystad. Heeft u een keer honger of lekkere trek, kijk dan op www.cafetariadekemphaan.nl, Facebook of kom langs op kempenaar 03-47 in Lelystad.