Commanders in een bloedhete halve finale tegen de Amsterdam Crusaders 18 juni 2017

Commanders in een bloedhete halve finale tegen de Amsterdam Crusaders

Na een turbulent seizoen, met zowel winst- als verliespartijen,speelden de Lelystad Commanders op de warmste dag van het jaar in de landelijke play-offs van het American Football. In de halve finale traden de Commanders aan tegen de Amsterdam Crusaders, die het gehele reguliere seizoen nog ongeslagen waren gebleven. Op het spel stond een plek in de finale van de eerste divisie, welke op 1 juli om 15:00 wordt gespeeld in het Yanmar-stadion te Almere.

Een vliegende start

De Lelystad Commanders kwamen goed uit de startblokken. Quarterback Carlo van Deventer ontleed met chirurgische precisie de verdediging van de Amsterdammers. De aanvalsleider wist keer op keer zijn receivers te bereiken in een drive die zou eindigen in de endzone. Niemand anders dan Frank van Deventer was verantwoordelijk voor het eerste wapenfeit. Niet voor het eerst dit seizoen speelde de inmiddels landelijk bekende ‘Deventer-connectie’ een belangrijke rol.

Dominante eerste helft

De anders zo zekere verdediging van de Lelystedelingen begon enigszins twijfelachtig aan de wedstrijd. Met een sterke running-game wisten de Crusaders zichzelf in scoringspositie te brengen. Gelukkig herpakte de verdediging zich precies op tijd, door de drive vroegtijdig te stoppen en de Field Goal te blocken.

De Commanders offense ging verder waar het gebleven was. Enkele mooie runs van Runningback Geordy Leito brachten de Commanders wederom in scoringspositie en zouden leiden tot een driepunter. Ook Carlo en Frank van Deventer zouden elkaar voor rust nog een keer vinden, waardoor de Commanders nu op een riante 0-17 voorsprong stonden. Wedstrijd gespeeld, dachten zij aan de kant van de Lelystedelingen. Niets bleek minder waar toen de runningbackvan de Amsterdammers een run van 80 yards naar de endzonde bracht en zo de eerste 7 punten op het scorebord zette. Het twijfelachtige optreden van de verdediging van de Commanders bracht het zelfvertrouwen van de Amsterdammers terug. Vlak voor rust zette Geordy Leito, na een mooie aanvalspoging, nog eens zes punten op het bord. Score bij rust: 7-23.

Slechte hervatting

Waar de Commanders offense in de eerste helft nog zo productief was, wisten zij in de tweede helft geen potten meer te breken. Waren het de Crusaders die cruciale wijzigingen hadden doorgevoerd of was het de conditie van de Commanders die de spelers in de steek liet? Hoe dan ook wist de offense van de Commanders geen meter meer te halen. En dat zorgde voor zelfvertrouwen bij de Amsterdammers. Hard en tactisch spel aan de kant van de Amsterdammers zorgde ervoor dat de verdediging van de Lelystad Commanders slechts figurant was. Twee knappe touchdowns brachten de spanning geheel terug: 22-23. De Commanders wisten in de eerstvolgende offensieve drive geen indruk te maken, maar zetten toch drie punten op het bord, welke op dat moment zeer belangrijk waren.

Het noodlot

Toen sloeg het noodlot toe voor een receiver aan de Amsterdamse zijde. Als een ware atleet sprong hij de lucht in en ving op spectaculaire wijze een bal die eigenlijk te hoog gegooid was, maar kwam vervolgens verkeerd neer en liep een dubbele beenbreuk op. De wedstrijd werd stilgelegd zolang de speler nog op de grond lag, waardoor de Commanders de kans kregen om weer een beetje op adem te komen.

IJzersterk slot

Nadat de wedstrijd werd hervat liet de verdediging van de Lelystad Commanders eindelijk zijn ware gezicht zien. De defense gaf geen centimeter meer prijs en door knappe intercepties van onder andere Wira van der Vegt werden de Crusaders de deur gewezen. Nog tweemaal wisten de Commanders te scoren, wat de eindstand uiteindelijk zou brengen op 22-40 in het voordeel van de Lelystedelingen. De Commanders spelen op 1 juli wederom in een landelijke finale!

Most valuable player(s): Tahan van Duin (Center en leider van de offensive line)